d i a 8 - t a c





Aquesta sessió, com que ha estat una mica més espessa la dividirem en diversos punts:
  • Seguretat digital
  • Pràctiques
  • Passwords
  • Infografies
  • Altres documents
  • Xarxes socials empleades a l'educació

SEGURETAT DIGITAL (introducció)

Abans de començar amb la teoria, hem de ressaltar un vídeo anomenat "Adivino Dave - Privacidad Redes Sociales", el qual ens va ajudar a introduir-nos en el món del civisme digital. En aquest vídeo, podem observar com en Dave encerta tot el que diu de persones indiferents que venien del mateix carrer que podíem haver vingut nosaltres. No us resulta estrany, que en Davi, encerti en tot el que diu d'aquestes persones? Això és segut a un equip d'informàtics que té darrere, el qual s'encarrega de buscar informació per internet. Mitjançant, les xarxes socials han pogut trobar tota aquesta rellevant informació. 

El que ens vol transmetre és el fet de saber què és el que publiquem de la nostra privacitat i que no, ser conscients de la quantitat de persones que poden rebre informació teva. Per aquest motiu hem de saber fer una selecció d'allò que volem compartir i allò no. 

Si teniu dubtes del vídeo, a continuació us el comparteixo 😛: 



PRÀCTIQUES
Per començar de manera activa i amb molta energia, la Cristina ha dinamitzat una pràctica, fraccionada en dues parts, la qual la primera part hem hagut d'entrar a una pàgina web que ens ha indicat ella mateixa. Aquesta pàgina web, tan sols posant el gmail, ens informava si la contrasenya utilitzada per aquest correu electrònic havia estat adquirida per altres persones i, concretament, en quines plataformes.

Voleu provar-ho? Aquí us deixo l'enllaç.


Posteriorment, hem dut a terme la segona part de la pràctica. En aquesta, igual que en la primera hem entrat a un link per tal de veure si Google registre totes les nostres dades i quanta informació té emmagatzemada. Podeu deduir quina és la resposta? Malauradament, registra totes les nostres dades i guarda una enorme quantitat d'informació personal.



Però no tot és negatiu. Al fet d'adonar-nos que som molt vulnerables, trobem una part positiva gràcies a la geolocalització, aquesta localitza el nostre dispositiu mòbil i permet bloquejar-lo en cas de pèrdua o d'algun robatori. D'altra banda, pot esborrar dades o també permet emetre un so per tal de trobar-lo.

Aquí us deixo l'enllaç  👇


PASSWORDS
La clau més important de les nostres dades

Hem estat parlant sobre aquest tema tan complex. I una dada que em va sobtar, va ser la quantitat de persones que utilitzen les mateixes 25 passwords. Quantes en diríeu? 20.000 persones? 50.000? Ni de prop... 5 milions de persones 😱!! Per aquest motiu, entre d'altres, hem d'anar molt amb compte de quina contrasenya utilitzem.

Us deixo unes petites recomanacions per tal de facilitar-vos la feinada 😇:
  1. No usar el mateix password a totes les xarxes o altres pàgines
  2. Combinar diversos caràcters com: lletres, números, símbols...
  3. Evitar la lògica, és a dir, que tinguin un sentit o significat
  4. No desar MAI els passwords en el mòbil o en altres dispositius
  5. Canviar la contrasenya semestralment
  6. No posar passwords a les WI-FI's obertes

I ara bé, com podem crear un bon password? Quines estratègies podem usar?
  • Utilitzar frases fetes o expressions combinades amb números i símbols.
    • ostia lucia = 0st1@Luc1@
  • Utilitzar un algoritme.
    • vuit per set cinquanta-sis = 8*7C1nqu@nt@S1s
  • Afegir el nom de l'app o de la web per tal que siguin diferent. 
    • 8*7C1nqu@nt@S1sF@c3b00k (facebook)
    • 8*7C1nqu@nt@S1sGm@1l (Gmail)
    • 8*7C1nqu@nt@S1sTw1tt3r (Twitter)

INFOGRAFIES
La Cristina ens ha compartit en el seu blog unes infografies molt rellevants i molt visuals, per accedir-hi a elles feu click. En aquestes, destaca 5 hashtags en especial: #RevisaPrivacitat, #DispositusalDia, #CivismeDigital, #StopFrauDigital i #DadesSegures.




ALTRES DOCUMENTS

Podem observar altres documents que ens proporcionen més informació sobre la seguretat digital, com: 


XARXES SOCIALS EMPLEADES A L'EDUCACIÓ
De quantitats de xarxes socials, en podem trobar fins a mil o més. Però avui, ens decantarem a centrar-nos en tres, les quals són les més habituals en l'àmbit educatiu:

f a c e b o o k
p i n t e r e s t

t w i t t e r
Vols crear un compte de twitter com vam fer nosaltres?
Segueix els passos d'aquest tutorial, molt senzill!!

Una vegada estàs registrat, pots utilitzar-lo de dues maneres:
- Passiva ↦ tens la teva pròpia compte i llegeixes el que segueixes
- Activa ↦ tens la teva pròpia compte, llegeixes el que segueixes però a més, escrius i realitzes l'acció de retwittejar.

Aquí podem observar el meu compte de twitter: ariannatwitter 💣





 REFLEXIÓ 7 

Com compleixo l'ètica i repsonc a la seguretat?
Aquesta darrera sessió m'ha servit per reflexionar i inspirar-me respecte a la meva pròpia seguretat com a ciutadana. M'he adonat, que a causa de la meva prepotència i el fet de pensar que ho coneixes tot (o gairebé tot), estem molt mal informats.

Les mesures de seguretat que es calen prendre, com hem vist anteriorment són; utilitzar contrasenyes difícils i estranyes (corresponents a les recomanacions i estratègies), i publicar a les nostres xarxes socials i la menys informació possible, ja que aquesta informació pot ser utilitzada negativament. Per tant, d'aquesta manera tindríem cura de la nostra identitat digital.

Sincerament, penso que la majoria dels ciutadans no compleix amb l'ètica ni respon a la seguretat personal, per aquest motiu succeeix el ciberassetjament entre altres actes, perquè també podem veure actes de violacions i segrestos per culpa de la informació que un/una promociona a Internet.

En definitiva, hem d'anar molt amb compte amb el que publiquem, publiquem allò just i necessari, sense esplaiar-se.

Comentaris