dues notícies, un anàlisi informacional


ANÀLISI INFORMACIONAL: 

UN TEMA, DUES NOTÍCIES. QUINA SERÀ LA VERDADERA?


Autors/es                 Núria Simó i Arianna Codina
Data d’entrega                      4 de desembre, 2019
Professor/a                                Cristina Mercader
Assignatura                    Comunicació i Interacció


A partir del treball plantejat, hem hagut de buscar dues notícies que tinguin relació amb el món educatiu, amb la finalitat de conèixer i ser més conscients de l’existència de notícies no fiables i fictícies. 

Tenint en compte aquest objectiu, ens vam dedicar a fer una comparació entre totes dues notícies i buscar en aquestes, aspectes que les facin més fiable. Després d’una hora de cerca continuada, vam decantar-nos per unes notícies relacionades amb la manifestació del 9 de març del 2017 a Barcelona en contra de les retallades en educació.

Les dues notícies les hem trobat mitjançant diaris digitals, un mitjà de comunicació veraç, concretament, posicionat en quart lloc dels més fiables. El primer diari és “elnacional.cat”, seguidament podeu trobar-lo en l'enllaç següent:

I per altra banda, trobem el segon diari digital, “El País”:

És possible que us pregunteu, per què hem escollit aquestes notícies? Que tenen de diferent? Com podem observar, en el seu titular es veuen dues clares diferències en el recompte de persones que van assistir a la manifestació. “Elnacional.cat” es dirigeix a un nombre d’assistents a 7.000 persones. En canvi, “El País” se centra en el fet que hi va haver 2.000 persones.

I ara us preguntareu, com podem saber quin dels dos diaris digitals està sent la notícia falsa? I la verdadera? Doncs per poder-ho descobrir, seguiu llegint!! En breus, ho descobrireu, ja que a continuació ens dediquem a parlar de les justificacions que ens han fet decantar-nos per un diari, o un altre. 


En primer lloc, com hem nomenat anteriorment, podem veure que les dades del recompte de persones que van assistir a la manifestació de “Elnacional.cat” són extrets de la Guàrdia Urbana. I també ens mostra la font de la fotografia, de manera que són punts a favor per la seva fiabilitat.



Contràriament, veiem que a l’article de “El País” no ens mostra cap font, d’on ha tret el recompte, sinó que es pot haver-hi un clar exemple de frau en relació amb la xifra de 2.000 persones. En definitiva, podem concloure que no és fiable. 


No obstant, un punt a favor per “El País” és que ens mostra l’autora de l’article, contràriament a “El Nacional.cat” que no ens la mostra:



Tot i això, “El Nacional.cat” ens segueix donant fonts d’informació:




Seguint amb aquesta línia, “El País” ens mostra d’on treu una de les dades:

El que ens trobem amb aquestes dues notícies és que expliquen de manera força semblant els fets passats del 2017, però on recau la diferència és amb el nombre de manifestants mobilitzades que van assistir-hi. De manera que podem desconfiar de “El País”, ja que ens dóna una dada no certa. Aquest, explica que van assistir més de 2.000 persones quan van assistir-hi unes 7.500, segons el recompte de la Guàrdia Urbana, i altres diaris digitals com TV3. 


A continuació, podem observar diversos diaris digitals utilitzats constantment per un gran nombre de població, el qual genera una certa confiança i fiabilitat:

1. “Naciódigital” afirma les dades de “El Nacional.cat”.


2. “El punt avui” torna a reafirmar les dades del diari “El Nacional.cat”.


3. “TV3” diu que hi va haver 7.500 persones a la manifestació.


Respecte als titulars d'ambdues notícies són molt semblants i no criden gaire l'atenció a causa de ser uns fets que passen actualment i habitualment. Les manifestacions en contra de l'economia, com aquest cas les retallades, succeeixen al nostre dia a dia, i no és un fet especialment que ens sobti. Tanmateix, la manera en què està expressada i formulada el titular és precís i concís, per tant tots dos són bons titulars. N'hi ha un, el Nacional, que crida més l'atenció pel fet de ser un major nombre de multitud i en canvi, el País no acaba d'especificar i se centra en un nombre molt menys minoritari.


Nacional →



El País → 



Deixant de banda, l'estètica i l'expressió del titular, m'agradaria parlar-hi del "clickbait". Aquest, és l'acció de clicar a una web falsa, i això ens pot perjudicar perquè una vegada fet click, podem ser manipulats per ells. Simplement, recordar-vos d'anar amb compte.


Finalment, podem trobar la mirada crítica, la qual es basa en la intenció de la formació, i el vocabulari utilitzat. El vocabulari emprat és per a tots els públics, és a dir, s'utilitza un llenguatge estàndard. Com que l'objectiu de les dues notícies és informar de fets passats, exactament dos anys, i conscienciar al públic d'aquests actes, per assolir els objectius, ha d'usar un llenguatge on s'adhereixi a una major quantitat de persones. El que més s'ajusta és el registre estàndard de caràcter formal, i sense tenir la necessitat de ser un llenguatge especialitzat com el científic-tècnic o bé, un llenguatge informal i bàsic, com el vulgar.



En conclusió, podem optar per reafirmar la idea que "Elnacional.cat" és el més fiable, pels diferents motius que hem anat analitzant al llarg del treball. Malgrat això, creiem que són dues notícies molt semblants respecte a la mirada crítica i el titular, ja que comparteixen molt trets en comú. Creiem que és molt important informar-nos bé i ser conscients d'on procedeix la informació que llegim per tal de poder desenvolupar una mirada crítica i objectiva, per no ser més manipulats del que estem amb notícies falses que ens ceguen de la realitat.

Comentaris